In 2022 zullen er in Vlaanderen maar liefst 3 keer zoveel laadpalen te vinden zijn dan vandaag. Dat blijkt uit de massale subsidieaanvragen die werden ingediend voor de installatie van laadpalen. Concreet komt dit neer op meer dan 11 000 extra laadpunten voor de gebruikers van elektrische voertuigen.

Bijna 90 % of 9 718 van de nieuwe laadinstallaties zijn ‘semipubliek’. Semipublieke laadpalen kan je vinden aan verschillende bedrijven en zijn minimaal 10 uur per dag openbaar beschikbaar. Dit zijn bijvoorbeeld laadpalen aan parkings van onder meer supermarkten, kantoren en zelfs restaurants.

Waarom deze rush op subsidies? Er wordt namelijk tot 20 % van de installatiekosten van semipublieke terugbetaald. Ook snellaadstations langs belangrijke wegen zitten in de lift. Een eerste inschrijving voor de uitbating van de beschikbare locaties in Vlaanderen werd recent afgesloten en begin volgend jaar wordt een tweede inschrijving gelanceerd!

Als deze ultrasnellaadinstallaties in gebruik worden genomen, dan kan je iedere 25 kilometer op de Vlaamse hoofdwegen van dergelijke snelladers gebruik maken. Deze ultrasnelladers zijn zeer nuttig voor de elektrische automobilist, aangezien deze in nog geen 10 minuten een bereik van 100 kilometer kunnen toevoegen aan de batterij. Op die manier heeft elke bestuurder een gerust hart wanneer de batterij bijna leeg zou zijn.

Door het stimuleren van laadinstallaties met dergelijke subsidies hoopt de regering hun doelstelling van 30 000 extra laadpunten tegen 2025 te halen. Het uitschrijven van een nieuwe aanvraag zou alvast de doelstelling voor deze datum bereiken.


Terwijl Vlaanderen zich klaarmaakt voor een groenere toekomst, staan wij bij MHC Mobility al klaar. Particulier of professional? Bij MHC Mobility kan je terecht voor een duurzame all-in leasing met tal van uitzonderlijke voordelen. Neem alvast een kijkje op onze website of contacteer ons vrijblijvend via 093 97 08 90 of info@mhcmobility.be.