De fiscale metamorfose van juli ‘23

23 juni 2023

Nu de zomer met rasse schreden dichterbij komt, komen er ook heel wat fiscale veranderingen op ons af. Wij geven je een snelle update en enkele tips om op lange termijn de beste beslissingen voor jouw fleet te maken.

Dat de wet Van Peteghem ons richting de elektrificatie van de bedrijfswagens pusht, dat wisten jullie ongetwijfeld nog, maar weet jij ook met welke effecten van wet jij best rekening houdt? De kosten van de emissie wagen zullen namelijk blijven oplopen gedurende de volledige levensduur.

Wat bijvoorbeeld vaak vergeten wordt is dat de CO2-bijdrage ieder jaar geïndexeerd wordt. Bestel jij dus na 1 juli nog een emissie wagen om jouw fleet uit te breiden? Dan zal de CO2-bijdrage vermenigvuldigd worden met 2,25. En komende jaren zal die vermenigvuldigingsfactor enkel blijven stijgen. Je zal met andere woorden ieder jaar meer betalen. Belangrijk is dus vandaag al rekening te houden met deze fiscale gigant die een grote invloed kan hebben op jouw onderneming.

Denk jij er dus aan jouw wagenpark nog verder uit te breiden? Denk dan zeker ook aan de toekomst. Een goede manier om de investering op lange termijn in kaart te brengen is bijvoorbeeld aan de hand van de TCO-berekening (total cost of ownership). Deze simulatie gaat alle kosten over de volledige gebruiksduur in kaart brengen. Het is immers een must om vandaag verder te kijken dan de pure aankoopkost van de wagen, als je niet voor financiële katers wil komen te staan.

Die trend merken we vandaag de dag al zeker op in de leasing wereld. Er wordt beslist op basis van de fiscaliteit. Zijn verbrandingsmotoren daarvoor meteen afgeschreven? Zeker niet, er wordt nog steeds gekeken naar wagens die passen bij het rijprofiel van de chauffeur. Alleen wordt er nu ook gewoon vaker verder gekeken naar de toekomstige fiscale effecten van een bepaalde wagen. Het gevolg hiervan? Drie vierde van de bestelde wagens (B2B en B2C) zijn vandaag de dag plug-in hybride of volledig elektrische wagens.

Denk jij er dus aan om een nieuwe bedrijfswagen of personenwagen te leasen? Vergeet dan zeker ook het toekomstplaatje niet onder de loep te nemen. Kan jij daar nog wat hulp bij gebruiken? Wij adviseren je graag! Neem contact met ons op via:https://www.mhcmobility.be/contact

Hulp of advies nodig door onze specialisten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.