Licht op groen voor de vergroening van de mobiliteit

31 mei 2021

De Federale regering bereikte onlangs een akkoord over de vergroening van de bedrijfswagens. Zoals verwacht zullen enkel nog emissievrije bedrijfswagens kunnen genieten van fiscale voordelen. Ook zal de regering installaties van laadpalen stimuleren en wordt het mobiliteitsbudget vereenvoudigd voor alle werknemers. Hierover zal in de tweede jaarhelft van 2021 over gestemd worden door het parlement.

Wat betekent dit voor jou? Hoewel vanaf 2026 koolstofemissievrije voertuigen zullen genieten van een fiscaal gunstig regime, worden bestaande contracten niet gewijzigd. Door middel van een afgetekend kader zullen bedrijven en hun medewerkers met kennis van zaken hun mobiliteitsbeslissingen kunnen nemen.

Om de transitie naar een groene toekomst voor België te versnellen, zet de regering in op bedrijfswagens. Bedrijfsvoertuigen zijn de wagens die gemiddeld het meest kilometers afleggen en zijn ook de wagens die op de tweedehandsmarkt terechtkomen en privéwagens worden.

Meer emissievrije, elektrische wagens betekent ook meer laadpalen. De Federale regering biedt als antwoord een stimulans voor het plaatsen van laadpalen op het werk als thuis. Wie tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 een laadpunt bij hem thuis plaatst als particulier, kan rekenen op een belastingvermindering.

Tot 31 december 2022 kan je als particulier genieten van een vermindering van 45% op de belastingen. Dit tarief daalt tot 30% in 2023 en tot 15% in 2025. De vermindering is per belastingplichtige beperkt tot 1.500. Ook dient er een slimme laadpaal geïnstalleerd te worden die enkel groene stroom benut.

Als onderneming geniet je tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 van een aftrekpercentage van 200%, tussen 1 januari 2023 en 31 augustus bedraagt het aftrekpercentage 150%. Voorwaarde is dat de laadinfrastructuur beschikbaar is voor derden, ofwel tijdens ofwel buiten de openingsuren.

Door deze tijdige beslissingen kunnen niet alleen werkgevers en hun werknemers, maar ook MHC Mobility zich op tijd voorbereiden voor deze groene shift. Zo kunnen wij als leasingmaatschappij met ons aanbod inspelen op de wensen en noden van de markt en de klant.

Bereid je voor op de omslag naar emissievrije bedrijfswagens met MHC Mobility. Ontdek alvast ons uitgebreide aanbod aan groene bedrijfswagens op onze website of neem contact met ons op via 093 97 08 90 of info@mhcmobility.be. Tot snel!

Hulp of advies nodig door onze specialisten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.