Tips voor de elektrificatie van jouw wagenpark

13 mei 2024

Elektrische wagens winnen steeds meer aan belang. Voertuigen die rijden op elektriciteit zorgen voor een betere luchtkwaliteit, minder C02-uitstoot en minder geluidsoverlast. Daarom besloot de ministerraad dat alle bedrijfswagens tegen 2026 koolstofneutraal moeten zijn. Wat betekent dit voor het wagenpark van jouw bedrijf en tref je hiervoor nu al best voorbereidingen? 

Enkel elektrische wagens 100 % aftrekbaar

Volledig elektrische voertuigen behouden hun volledige fiscale aftrekbaarheid, ongeacht of ze worden gekocht, gehuurd of geleast vóór 1 januari 2027. Deze aftrekbaarheid geldt ook voor bijkomende kosten zoals verzekeringen, onderhoud, enzovoort. Bovendien zijn de installatiekosten van laadpalen en de elektriciteitskosten voor het opladen van bedrijfsvoertuigen eveneens volledig fiscaal aftrekbaar.

Moet ik nu al voorbereidingen treffen?

Aangezien de fiscale voordelen en premies voor de aankoop van elektrische bedrijfswagens over de komende jaren zullen worden afgebouwd, is het aangeraden om reeds voorbereidingen te treffen. Nu gebeurt een elektrificatie van een wagenpark uiteraard niet van vandaag op morgen. We geven je alvast enkele tips

Betrek je medewerkers

De overschakeling van een wagen op fossiele brandstof naar een elektrische wagen kan wat uitdagingen met zich meebrengen. Wanneer je start met de overschakeling naar een elektrisch wagenpark is het van belang om jouw medewerkers hierbij te betrekken. Geef ze duidelijke informatie en richtlijnen.

Kies de juist elektrische wagen voor jouw bedrijf

Er is reeds een enorm breed scala aan bedrijfswagens op de markt, maar welke wagen past nu bij jouw bedrijf? Zorg ervoor dat je kiest voor wagens die aansluiten op de behoeften van jouw werknemers. Iemand die zijn wagen enkel gebruikt voor woon-werkverkeer zal andere mobiliteitsbehoeften hebben dan een verkoper die elke dag op de baan is. Hou rekening met de laadcapaciteiten en actieradia bij de verschillende ritprofielen.

Welke laadoplossingen voorzie je?

Denk daarnaast ook na over de laadoplossingen die je wil aanbieden. Voorzie je medewerkers met een laadpas voor oplaadbare stations, installeer je laadpalen op je bedrijfssite of geef je medewerkers ook de mogelijkheid om thuis te laden? Dit hangt af van de behoeften van je medewerkers en de mogelijkheden in jouw organisatie.

Stel een e-carpolicy op

De overgang naar elektrische bedrijfsvoertuigen vereist een zorgvuldige herziening van het autoreglement. Het is essentieel om duidelijke afspraken te maken over het vergoeden van laadkosten, het beleid rond thuislaadpalen, prioriteitsregelingen voor het laden, enzovoort.

Hulp of advies nodig door onze specialisten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.