Volledig emissieloos tegen 2030

26 april 2021

In april deed Minister van Financiën Vincent van Peteghem de plannen uit de doeken om de bedrijfswagenfiscaliteit te vergroenen. In 2030 moet de Belgische bedrijfswagen volledig emissieloos zijn. Om dit doel te behalen werd er een helder plan uitgestippeld richting 2030 met verschillende fases.

Niet alleen worden wagens met diesel-, benzine- én hybridemotoren uit de markt gedreven, ook voor bedrijven die het niveau van hun fleet willen behouden stijgen de kosten. Voor volledig elektrische voertuigen uit de bedrijfswagenvloot zal de kost niet stijgen en dus hetzelfde blijven.

Vanaf 1 september 2021 zal bij het bepalen van de uitstoot enkel nog de WLTP-norm gelden. Vaak wordt nog de verouderde NEDC-norm gebruikt, waardoor de gemiddelde uitstoot lager lag. Vanaf 1 januari 2026 zullen enkel wagens die 0 gram CO2 uitstoten kunnen genieten van 100% financiële aftrekbaarheid.

Nog vanaf september 2021 zullen er financiële stimuli komen voor de bouw van laadpunten, zowel thuis als op bedrijfsparkings -waar de laadpunten publiek toegankelijk zijn. De behoefte naar laadpunten is zeer groot, ook nu er meer en meer elektrische wagens op de tweedehands particuliere markt komen. Door het plan van Van Peteghem zullen tegen 2025 zeker 40.000 laadpalen nodig zijn, in 2030 zijn dat er al 120.000. Concreet zullen de kosten voor bedrijven dubbel aftrekbaar zijn tot en met volgend jaar, nadien zakt dit voordeel van 200% naar 150% aftrekbaarheid. Particulieren daarentegen krijgen tot eind 2022 een belastingaftrek van maximaal €1.500 op de aanschaf van een laadpaal voor thuis.

De Belgische markt van bedrijfswagens is in ijltempo aan het vergroenen. In januari, februari en maart was bijna één op de vier nieuwe bedrijfswagens een plug-in hybride of een volledig elektrische auto, het dubbele van het jaar voordien. Dat de plug-in hybride vanaf 2026 fiscaal minder interessant zal zijn is dan ook een flinke aderlating. Deze deels elektrische wagens zijn de perfecte tussenstap naar een volledig elektrische wagen.

Gelukkig speelt MHC Mobility perfect in op de noden van de markt én de klant. Ontdek ons uitgebreide aanbod aan (deels) elektrische wagens op onze website of neem contact met ons op via 093 97 08 90 of info@mhcmobility.be. We beantwoorden graag al jouw vragen!

Hulp of advies nodig door onze specialisten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.