Zijn elektrische auto’s nog steeds voordeliger dan gemotoriseerde wagens in deze energiecrisis?

1 december 2022

De energieprijs is de afgelopen maanden sterk gestegen, maar ondanks de stijging van de brandstofprijzen en de energieprijsstijgingen blijkt uit het laatste onderzoek dat het nog steeds goedkoper is om een elektrische auto te gebruiken.

Toch zullen EV-bestuurders, nu elektriciteit op een historisch hoog niveau staat, zoveel mogelijk geld willen besparen. Het team van MHC Mobility Belgium stelde even een lijstje op om elektrisch rijden zo voordelig mogelijk te maken.

Afhankelijk van je energieleverancier blijft het ook in 2023 nog voordelig om ervoor te zorgen dat jouw wagen wordt opgeladen op basis van het dalurentarief. De meeste laders hebben tegenwoordig ook smart-charge software die oplaadt wanneer de elektriciteit het goedkoopst is.

  • Spaar je boodschappen op. Net als bij elke auto verbruikt één rit met drie stops minder stroom dan drie afzonderlijke ritten.
  • Gebruik geen snelladers, tenzij ze gratis zijn. Sommige bedrijven bieden laadpalen aan als extraatje – zo heb je op sommige plekken laadpalen bij Lidl waar je goedkoop of gratis kan opladen terwijl je boodschappen doet.
  • Leen de lader van iemand anders. Openbare opladers hebben hogere kosten voor elektriciteit. Als je publiek moet gaan, ga dan langzaam. Als je thuis niet kan opladen, zoek dan een langzaam oplaadpunt vanaf lantaarnpalen, deze zijn meestal beheerd door gemeenten. Deze hebben nachtparkeerplaatsen en je kan er meestal in acht uur van leeg naar 80 procent opladen.
  • Laad je auto niet volledig op en laat de accu niet leeglopen. Het eerste en laatste deel van de batterij doen er het langst over om op te laden, dus stel je EV zo in dat het opladen stopt bij 80% en vermijd dat de batterij onder de 20% komt.
  • Zet de verwarming of airconditioning niet op volle toeren en zet de stereo niet te hard. Hoe minder van je batterij gevraagd wordt, hoe meer rijtijd besteed wordt aan regeneratief opladen, hoe minder je de stekker erin hoeft te steken.
  • Controleer je banden. Banden met een te lage bandenspanning kunnen 6 procent meer vermogen verbruiken, terwijl banden met een lage rolweerstand de actieradius van een EV met 12 procent kunnen vergroten.
  • Gebruik regeneratief remmen om de batterij op te laden. Jouw auto zal dit normaliter doen wanneer je vertraagt, maar vergeet niet om het gaspedaal los te laten en uit te rijden wanneer het verkeer dit toestaat.

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in elektrisch rijden? Bekijk ons volledige aanbod aan elektrische wagens via https://www.mhcmobility.be/bedrijven/

Hulp of advies nodig door onze specialisten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.