Regeneratief remmen: energie terugwinnen voor een duurzame rit

12 juni 2024

Regeneratief remmen wint aan populariteit in de wereld van elektrische voertuigen en hybride wagens, waar het een cruciale rol kan spelen in de milieuvriendelijkheid en efficiëntie van auto’s. Maar wat houdt regeneratief rijden precies in en wat zijn de voordelen? Je ontdekt het in dit blogbericht.

Wat is regeneratief rijden? 

Bij traditionele voertuigen gaat tijdens het remmen kinetische energie verloren als warmte. In tegenstelling tot elektrische auto’s wordt deze energie opgevangen en omgezet in elektrische energie door middel van een omgekeerde elektromotor die als generator fungeert. Wanneer de bestuurder remt, wordt de kinetische energie van de wagen omgezet in elektriciteit en opgeslagen in de batterij. Deze opgeslagen energie kan later worden gebruikt om het voertuig aan te drijven, waardoor de afhankelijkheid van externe energiebronnen vermindert.

Wat is het verschil met traditioneel rijden? 

Het kan even wennen zijn voor wie niet gewend is aan elektrische auto’s. Bij regeneratief remmen rij je eigenlijk met slechts één pedaal, bekend als “one-pedal-driving”. Wanneer je het gaspedaal loslaat, vertraagt de auto automatisch omdat de kinetische energie wordt omgezet in elektrische energie. Dit kan in het begin wat onwennig aanvoelen, omdat de remkracht anders wordt verdeeld dan bij traditionele auto’s.

Wat zijn de voordelen van regeneratief rijden? 

Verbeterde energie-efficiëntie: regeneratief remmen verhoogt de algehele efficiëntie van elektrische en hybride voertuigen door energie terug te winnen die anders verloren zou gaan, wat resulteert in een grotere rijafstand per lading.

Vermindering van slijtage: Het vermindert de belasting op traditionele wrijvingsremmen, wat resulteert in minder slijtage aan remblokken en -schijven, wat op zijn beurt leidt tot lagere onderhoudskosten en minder bezoeken aan de onderhoudsdienst.

Milieuvriendelijkheid: Dankzij efficiënter energiegebruik zorgt regeneratief remmen voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, waardoor de ecologische voetafdruk wordt verkleind.

Betere rijeigenschappen: Veel bestuurders ervaren one-pedal-driving als een soepelere rijervaring omdat remmen en accelereren meer geïntegreerd zijn.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Regeneratief remmen zal blijven evolueren als een cruciale technologie in de transitie naar duurzame mobiliteit, met voortdurende innovaties die de efficiëntie en prestaties verbeteren. Verwacht wordt dat de integratie van regeneratief remmen in een breder scala aan voertuigen zal toenemen, waardoor het een standaardfunctie wordt. Deze vooruitgang zal niet alleen bijdragen aan een verdere vermindering van de ecologische voetafdruk van transport, maar ook aan een efficiënter gebruik van energiebronnen en een meer naadloze rijervaring voor bestuurders wereldwijd.

Hulp of advies nodig door onze specialisten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.