Welke fiscale veranderingen ondergaat de mobiliteit in 2023?

11 januari 2023

Kies je voor een (plug-in) hybride of elektrische bedrijfswagen in 2023? In deze blogpost gaan we even over alle informatie die voor jou van belang kan zijn.

Een hybride wagen wijst op alle voertuigen die een klassieke verbrandingsmotor combineren met elektrische motor. Een elektrische wagen presteert volledig op zijn eigen accu’s. Met een leasing bespaar je bijna volledig op onderhoud, reparaties en profiteer je van fiscale aftrekbaarheid. Terwijl je bij een eigen auto vooral veel betaalt doordat je volledige verantwoordelijkheid draagt voor je auto.

In 2023 zullen wel enkele nieuwe regels van toepassing zijn door de plannen omtrent de vergroening van het Belgische wagenpark. De regering wil alle niet koolstofneutrale bedrijfswagens uit het systeem krijgen door de belastingvoordelen hiervoor volledig af te schaffen. Op die manier zullen bijna alle wagens met verbrandingsmotor uit het systeem gedreven worden.

De eerste nieuwe belastingregeling vanaf januari 2023 heeft betrekking tot het verbruik van fossiele brandstoffen: een 50% terugdrijving van de fiscale aftrekbaarheid van de kosten.

Verder vind je hier nog enkele belangrijke punten:

De kosten van de auto die jij of jouw werkgever voor 01-07-2023 aanschaft, blijven net als vandaag ‘levenslang’ aftrekbaar. Voor wagens met een verbrandingsmotor die tussen 01-07-2023 en 31-12-2025 aangeschaft worden zal een overgangsregeling van toepassing zijn. 

Bovendien zullen brandstofkosten voor “echte” hybrides met belastingvoordeel die na 7 januari 2023 worden gekocht, slechts voor 50% worden afgetrokken tot 31 december 2026. Voor 2027 zou de aftrek ook op 25% worden vastgesteld, en vanaf 2028 helemaal worden afgeschaft.

Er is geen belastingaftrek meer mogelijk voor voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden en die na 31 december 2025 worden gekocht. De gramberekening, die in werking trad voor belastingjaar 2021, bepaalt of bedrijfsauto’s fiscaal aftrekbaar zijn. Elektrische en waterstofauto’s stoten 0 gram kooldioxide uit, waardoor de kosten volledig fiscaal aftrekbaar zijn. Voor CO2-vrije auto’s die vóór 1 januari 2027 zijn aangeschaft, is die 100% levenslang.

Heb je vragen over de verschillende leaseformules en veranderingen in fiscaliteit? Twijfel niet om ons te contacteren bij verdere vragen. Ons team staat steeds klaar om jou van raad te voorzien als trouwe mobiliteitspartner. Ontdek meer via https://www.mhcmobility.be/contact/

Hulp of advies nodig door onze specialisten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.